Kerjaya Dulukala

Monday, 18 April 2011 comments: 20
I'am sailing~
I'am sailing~
Home again~
Cross the sea...~
I'am sailing~
Stormy waters~
To be near you~
To be free~~~~~

Ahahaha..... Salam rockers kawan-kawanku semua :-) Salam maaf sebab agak lama dak ipan tak update blog ni. Huhuhu..... Entry dak ipan kali ni nak cerita pasal kerjaya dak ipan sebelum kerjaya yang sekarang ni......


Ramai yang dah tau kan dulu dak ipan seorang pelaut atau pun dengan nama lain Budak Kapal. Kali ni dak ipan nak story sikit lah pasal life orang kapal ni.....



Ada gaya seorang pelumba kapal yang berkemahiran tinggi :-P


Ramai orang kata budak kapal ni jahat. Hehehe...... Dak ipan tau ramai yang cakap macam tu. Tapi itu hak masing-masing kan nak kata apa. Dan terpulang pada individu budak kapal itu sendiri nak jadi baik ataupun sebaliknya. Eh, termembebel plak dak ipan neh! 

Ok, first sekali dak ipan nak bagitau dak ipan kerja atas kapal sebagai greaser/fitter atau dengan nama lainnya jurugegas. kerja ni di bahagian kamar mesin atau dengan kata lainnya engine room. Kamar mesin ni terletak di bawah paras air. Hahahaa.... Risiko kawasan mati dulu kalau kapal nak tenggelam.



Ni la kamar mesin tempat keje dak ipan atas kapal 




Hari-hari duty macam ni lah. 


Habis kerja biasanya dak ipan akan santai-santai lepak bersama kawan-kawan. Borak-borak, menonton filem, hehe..... agak skema ayat dak ipan ye kawan-kawan. Huhuhu.... :-P


Bengong, memasing posing duk pandang langit. Hahaha....




Bersama kawan-kawan


Kadang-kadang kalau ada masa terluang, kitorang main futsal, karaoke.. Hah! Siapa kata atas kapal takde life?? Hehe... Hah!! Tengok ni!!!! Eleh........



Ni pun kawasan kamar mesin yg dipanggil Stearing gear



Ini la bilik karaoke atas kapal kitorang


Dan kalau kapal berlabuh di tengah untuk menunggu giliran masuk pelabuhan,kitorang akan memancing ikan. Kadang-kadang hasil tangkapan agak lumayan ye kawan-kawan. Dan kadang-kadang hampeh........


Sewaktu menewaskan seekor ikan tenggiri



Sewaktu menewaskan dua ekor ikan tenggiri pulak. Hehehe....


Hmmm....... Macam tu lah serba sedikit yang sempat dak ipan ceritakan kat korang semua. Sebenarnya banyak lagi cerita nak kongsi. Tapi masa agak terbatas. Nanti lain kali lah dak ipan story kat korang. Hehehe.... Nice ahh.....!!



I'am sailing....


comments: 20

intanurulfateha :

nanti time kite kawen, buat atal kapal ek sayang! heeeeeeee.. u jump i jump.. huhulepas tuh bersanding dalam laut. fuhhh best.. :p

lysm :-*

annenyss :

eh macam best pulak la kerja kapal ni.belayar je.ekeke

bukudiarysofea :

Haha. Nice ah ipan!
Cop. Baru tahu sis da buatkan blog utk dak ipan ouh. Hokeh2 bole stalk korang pasni ;p

MiSz SyuRa :

rase mcm bace blog cikgu bahasa melayu..hakhakhak

cik nur :

hehehehe
hurm baru tahu life perlaut nie mcm mana menarik jgak :)

Misshy Innz :

abang angkat kita pun sailing gak .
tapi dy tah keje ape tah atas kapal uh .
HAHA !

dah 3 tahun tak jumpe . thee ^__^

アヌム ちゃん~~ :

Salam.jalan2 bw sini..:)
Free2 jalan2 blog saya eh^^
http://frommetoyou85.blogspot.com/
Sudi2 jenguk ye (^____^)

Dak Ipan :

@annenyss yer,belayar je.....pastu masuk negara org jalan2 la.....

sonnet™ :

haa..tak lah bosan sgt kan atas kapal tu
tempat main futsal ada
tempat nak melalak pon ade
bosan-bosan p memancing
jgn memancing bnde laen da la yeh
meraung kak intan nnty =P

♥hamirahalim♥ :

slm~ nak tye. kerja nyh bley dpt gune spm tak ? .

kalau blg gne spm nak taw cara nak apply bley tak ?hehe .

hrp dak ipan blh tlg ... .

Piah Becok :

uuuuuuuhhhh... ade bilik karaoke tu tak tahan tuuuuu.. mantap la...




terbaru: KONDOM ITU BUKAN UNTUK DIMAKAN

Dak Ipan :

@♥hamirahalim♥ guna spm je tak cukup dik. mesti kena amik safety course dan tanker familiaryzation.pastu daftar kat jabatan laut,da ada discharge book dan kad pelaut baru boleh belayar kapal.

Khairul Naim Hashim :

nice life,ade terselit sorg dalam pic tu cadet poli,lan..
hehehee
pape pun follow blog ni,boleh semak seatime..
^^
http://budakapal.blogspot.com/